Είναι γεγονός πως η δυτικού τύπου διατροφή,η πλούσια σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι,καθώς και η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας
συμβάλλουν με τον τρόπο τους στην εμφάνιση διαφόρων μορφών καρκίνου.
Α)Μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχουν κάποια τρόφιμα και θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στην προστασία από την ανάπτυξη του:
Λυκοπένιο
Το λυκοπένιο είναι ένα καροτενοειδές που βρίσκεται κυρίως στις ντομάτες αλλά και στο καρπούζι και το οποίο φαίνεται να αναστέλλει
τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.
Πολυάριθμες μελέτες δείχνουν ότι η αυξημένη κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν λυκοπένιο μειώνει τον κύνδινο εμφάνισης καρκίνου
του προστάτη,ενώ αντιθέτως η χαμηλή καταναλωση τέτοιων τροφίμων τον ευνοεί.Μάλιστα πρέπει να σημειωθεί ότι στις μαγειρεμένες
ντομάτες και στα προιόντα τους(π.χ.σάλτσα)η συγκέντρωση και η απορρόφηση του λυκοπενίου είναι μεγαλύτερη.
Σταυρανθή λαχανικά
Στην ομάδα των σταυρανθών λαχανικών ανήκουν το μπρόκολο,το κουνουπίδι,η λαχανίδα,το κραμπολάχανο,το σινάπι κ.α.Τα λαχανικά αυτά
λόγω των ουσιών που περιέχουν,φαίνεται να διαδραματίζουν προστατευτικό ρόλο κατά του καρκίνου του προστάτη όταν καταναλώνονται
πάνω από 5 φορές την εβδομάδα.
Βιταμίνη Ε
Η βιταμίνη Ε φέρεται να έχει προστατευτική δράση κατά του καρκίνου εξαιτίας της αντιοξειδωτικής της δράσης.Η βιταμίνη Ε
λειτουργεί σαν μια "αντι-προσταγλαδίνη"- οι προσταγλαδίνες είναι ουσίες που συμβάλλουν στην εμφάνιση του καρκίονου του προστάτη.
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε είναι το ελαιόλαδο,το αβοκάντο και οι ξηροί καρποί.όπως τα καρύδια και τα αμύγδαλα.
Σελήνιο
Το σελήνιο είναι ένα ιχνοστοιχείο το οποίο βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στο συκώτι,τα θαλασσιννά,το κρέας,τα πουλερικά,τα
φυστίκια και τα εμπλουτισμένα δημητριακά.Χαμηλά επίπεδα σεληνίου στο αίμα σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου
του προστάτη.
Σόγια-Ισοφλαβόνες
Οι ισοφλαβόνες(ιδιαίτερα η geninstein και η daidzein)που περιέχονται στη σόγια φαίνονται να αναστέλλουν την ανάπτυξη καλοήθων
και κακοήθων επιθηλιακών κυττάρων του προστάτη.
Πράσινο τσάι
Οι πολυφαινολικές ουσίες που βρίσκονται στο πράσινο τσάι φαίνεται να εμποδίζουν τις μεταστάσεις στον καρκίνο του προστάτη και
να αναστέλλουν την κυτταρική ανάπτυξη.
Ω-3 λιπαρά οξέα
Τα ω-ε λιπαρά οξέα χαρακτηρίζονται ως απαραίτητα λιπαρά οξέα,καθώς ο οργανισμός μας δεν μπορεί να τα συνθέσει και πρέπει να τα
λάβουμε μέσω της τροφής.Καλές πηγές αυτών των λιπαρών είναι τα λιπαρά ψάρια και τα καρύδια.
Β)Αυξηση του κινδύνου
Η παχυσαρκία έχει συνδεθεί με την εμφάνιση του καρκίνου του προστάτη.Τα δεδομένα φανερώνουν ότι όσο ανεβαίνει ο δείκτης μάζας
σώματος(ΔΜΣ)πάνω από το 25 τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για εμφάνιση του καρκίνου του προστάτη.Μάλιστα,όταν η νόσος έχει
εμφανιστεί,οι παχύσαρκοι ασθενείς έχουν χειρότερη πρόγνωση από τους ασθενείς με φυσιολογικό βάρος.Η υψηλή κατανάλωση κρέατος
(πάνω από 5 μερίδες την εβδομάδα),ιδιαίτερα όταν αυτό είναι ψημένο στα κάρβουνα ή επεξεργασμένο,συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο
καρκίνου του προστάτη.
Ένας άλλος παράγοντας που ενοχοποιείται για την ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη είναι το λίπος και ιδιαίτερα το κορεσμένο λίπος
που προέρχεται από ζωικές τροφές(όπως το κρέας και τα προιόντα κρέατος).
Γ)Μετά τη διάγνωση
Αν και δεν υπάρχουν πολλές μελέτες για τον ρόλο της διατροφής μετά τη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη,πολλές από αυτές
δείχνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά,φτωχή σρ λίπος,η οποία συνδιάζεται με αύξηση της φυσικής δραστηριότητας
φαίνεται να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου.Μελέτες που έχουν γίνει δείχνουν ότι η λήψη λυκοπενίου μειώνει τα επίπεδα του
ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA).Σε μια άλλη μελέτη κατά την οποία δόθηκαν συνδυαστικά σε εθελοντές σελήνιο,βιταμίνη Ε και
ισοφλαβόνες,η τιμή του PSA μειώθηκε σημαντικά.Το ίδιο συνέβη και σε ασθενείς που τους δόθηκαν συμπληρώματα μόνο ισοφλαβόνων.
Συστάσεις:Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να ορίσουμε μια ειδική διαιτητική αγωγή για να μειώσουμε τον κίνδυνο
εκδήλωσης καρκίνου του προστάτη.Βασιζόμενοι στα σημερινά στοιχεία, η συνιστώμενη διατροφή για την πρόληψη και τη θεραπεία του
καρκίνου του προστάτη πρέπει να περικλείει τα εξής:
-Μεγάλη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών(5 μερίδες την ημέρα)
-Περιορισμό των πλούσιων σε λίπη τροφίμων
-Αποφυγή της μεγάλης κατανάλωσης κρέατος,γαλακτοκομικών προιόντων και ασβεστίου.
-Αυξηση της φυσικής δραστηριότητας.
Πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτό που κάνει η σωστή διατροφή στους καρκινοπαθείς είναι ότι βοηθάει τον οργανισμό τους να ανταπο-
κριθεί στην φαρμακευτική τους αγωγή και τους κάνει να αισθάνονται ότι μπορούν να συμβάλλουν έστω και σε μικρό βαθμό στην
αντιμετώπιση του προβλήματος τους.