Καλοήθη υπερτροφία του προστάτη(ΚΥΠ)

Ως καλοήθης υπερτροφία του προστάτη (ΚΥΠ) ορίζεται η διόγκωση του αδένα του προστάτη σε τέτοιο βαθμό ώστε να προκαλούνται συμπτώματα των κατώτερων ουροφόρων οδών.

Ανεξάρτητα από την αιτία ή το πραγματικό μέγεθος του προστάτη ,τα αποφρακτικά συμπτώματα εμφανίζονται όταν ο ιστός του αδένα πιέζει την προστατική μοίρα της ουρήθρας,που διέρχεται απο το εσωτερικό ,ελαττώνοντας τη διάμετρο του αυλού της και εμποδίζοντας τη φυσιολογική ροή των ούρων.

Τα αποφρακτικά συμπτώματα είναι οι κύριες κλινικές εκδηλώσεις της ΚΥΠ.Οι κλινικές εκδηλώσεις της ΚΥΠ ταξινομομούνται σε συμπτώματα πλήρως (αποφρακτικά) και σε συμπτώματα ούρησης (ερεθιστικά).

Τα πρώτα περιλαμβάνουν αδύναμη ή μειωμένη ακτίνα της ούρησης,καθυστέρηση έναρξης της όυρησης,αίσθημα ατελούς κένωσης της κύστης,επίσχεση ούρων ,διάταση της ουροδόχου κύστης και παράδοξη ακράτεια ή ακράτεια απο υπερπλήρωση.

Ως ερεθηστικά συμπτώματα χαρακτηρίζονται η επιτακτικότητα (επιτακτική ούρηση),συχνουρία ,νυκτουρία και επιτακτική ακράτεια.Η αμερικανική Ουρολογική Εταιρεία έχει βαθμολογήσει τα συμπτώματα ,επιτρέποντας την ταξινόμηση τους σε ήπια και σοβαρά συπτώματα.

Η ΚΥΠ είναι συνηθισμένη αιτία επίσχεσης των ούρων,μπορεί να προκληθεί απο εκούσια και παρατεταμένη συγράτηση των ούρων,ακινητοποίση,έκθεση στο κρύο ή κατανάλωση  οινοπνεύματος.

Φάρμακα, όπως τα αντιχολινεργικά,η ψευδοεφεδρίνη ή η διφενυδραμίνη ,μπορούν ,επίσης , να προκαλέσουν αυτήν τη διαταραχή.
Αλλα αίτια είναι οι ουλώδεις στένωσεις της ουρήθρας,η προστατίτιδα και η λιθίαση.

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *